DE LOOP DER DINGEN

Van waardeloos naar waardevol

De Loop der Dingen – Deventer 2010 – 2012

De Rivierenwijk in Deventer moest op de schop. Toen ik mij oriënteerde in de wijk  om een plan te maken, lag er veel afgedankte spullen op de straat vanwege alle verhuizingen. Ik bedacht daarom het concept kringloopatelier De Loop der Dingen. Met een team van kunstenaars, ontwerpers, stagiaires en vrijwilligers werden afgedankte spullen ingezameld, gedemonteerd en geordend tot een alternatieve Doe-het-zelf-winkel. Dit werd de bron voor tal van activiteiten, zoals het ontwerpen van nieuwe producten, het geven workshops en guerrillaacties in de wijk. De winkel werd een ontmoetingsplek en een verkooppunt voor bijzondere objecten, zoals de lotusbloemen van luxaflex, die later in het Irritatiespel gebruikt zouden worden.  Van 2010 tot 2012 was het een inspirerende, creatieve plek in een afbraakwijk. De Loop der Dingen was gevestigd in twee woningen in de Rivierenwijk. Het project is georganiseerd in het kader van het sociaal programma Rivierenwijk.

Video: Opening kringloopatelier De Loop der Dingen, 2011. Film Erik Fusco. 1:50 min.

Financiering Stichting Doen, VSBfonds,  Cultuur-Ondernemen, Kunstenlab, Rentree, Kunstcircuit. Concept en artistieke leiding Ida van der Lee. Initiatiefnemer Sikko Cleveringa, tot 2011 cultuurmakelaar Deventer. Projectbegeleiding Josien in ’t Hof (Kunstenlab) en Annemarie van der Vegt, Cultuurmakelaar Bureau Kunstcircuit. Projecteigenaar Kunstenlab. Kunstenaars 2010 – 2011 Jan Willem Breugel, Dinand Daling, Jana Flohr,  Anna-Karina van der Horst,  Annet Nooijen, Daphne Riedijk, Patrick Ros,  Annemarie van der Vegt, Noor Wentholt, Veerle Lavoir. Van 2011-2012 Marianne de Bakker,  Agnita Bloemendal, Wouter Bloemendal, Floor Coolsma,  Annegien van Doorn, Erik Fusco, Marije Groosjohan, Phebe Lilian, Daphne Riedijk, Chantal de Wolde.
Gast kunstenaars Jojanneke Dekens, Joanna Kanik, Michael Klinkenberg, Lies Kortenhorst, Marianne Plug. Vrijwilligers Arnoud van Riemsgaarden, Bert Vrijen. Stagiaires ROC Burak, Mehmet, Leroy. Publicatie in eigen beheer Arnold Weel.