Wasgoed is goed – Vrolikstraat Amsterdam 1999
In september 1999 werd die lange Amsterdamse Vrolikstraat vol gehangen met wasgoed. Samen met de bewoners heb ik in mijn eigen straat ‘Wasgoed is goed’ gerealiseerd. Het gezamenlijke kunstwerk gaf uitdrukking aan het feit dat het weer goed gaat met de Vrolikstraat.
De schone was – Drie kilometer wasgoed hing dwars over de straat zoals je dat in zuidelijke landen ziet. In de avond waren er een diaprojecties op de lakens te zien. Dit volkse vlagvertoon verbond mensen met verschillende achtergronden. Door ‘de schone was’ buiten te hangen lieten de mensen zien dat de straat er weer mocht zijn na alle negatieve publiciteit. De straat is opgeknapt en leuker gemaakt. Er zijn koopwoningen voor gezinnen, tuintjes en speelplekken gekomen.
Wasgoed is een persoonlijk en menselijk teken van leven tussen al het stedelijk steen. De 175 waslijnen van het ene huis naar het andere huis maakten een letterlijke verbinding tussen de mensen met verschillende achtergronden. Door deze overtreding van de regels – want officieel mag wasgoed niet in de openbare ruimte of langs de gevels hangen – wilde ik duidelijk maken dat de omgeving, die steeds vaker bepaald wordt door reglementen, er vrolijker en levendiger uitziet met wat meer vrijheid.
Impact – ‘Wasgoed is goed’ had een grote impact. Bewoners nodigden familie en vrienden uit om hun gezellige straat te komen bewonderen. Het wasgoed maakte zes weken lang een levendige boulevard van de Vrolikstraat en zorgde ervoor dat de straat positief in het nieuws kwam. ‘Wasgoed is goed’ en heeft het imago van de straat opgevijzeld. De minister van het Grote Stedenbeleid, Roger van Boxtel, heeft de straat geopend
Videoreportage Netwerk, september 1999
Kleinschalige kunstopdracht – Wasgoed is goed was een eigen initiatief en werd gefinancierd door ‘kleinschalige kunstopdrachten’ van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Binnen het Fonds heeft dit project veel positieve discussie bezorgd. Het stelde de normen bij over kunst in de openbare ruimte en het belang van deelname van bewoners. Het was community art avant la lettre. Overige financiering en sponsoring Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, Het Parool, Woningbedrijf Amsterdam, Woningbeheer Het Oosten, Biotex. Initiatief, concept en realisatie Ida van der Lee. Advies Amsterdams Fonds voor de Kunst, Harald Schole. Techniek Paul van Blom. Samenwerking stichting OASE, bewonersgroep Vrolikstraat, bewoners Vrolikstraat. Poster: Anja Vermeulen.