De Zouttocht 2008
In het kader van het jubileumjaar van het Zuiderzeemuseum kreeg ik de opdracht een visie te ontwikkelen over welke rol het museum zou kunnen spelen. Ik bedacht dat een museum eigenlijk een schatbewaarder is die zijn schatten ook weer terug kan geven aan de oorspronkelijke eigenaar. Zo maak je de oorspronkelijk eigenaar weer blij en krijgt het museum weer ruimte voor nieuwe objecten.
Een verweesd huisje uit Zoutkamp, dat al jaren opslagen lag in het openluchtmuseum en waar bewoners uit Zoutkamp naar hadden gezocht, wilde ik daarom met een zeilvrachtschip terug naar huis brengen. Tijdens de tweeweekse tocht werden ook andere vissersplaatsen aangedaan. Ook zij kregen hun cultureel erfgoed terug maar dan in de vorm van een tekening van de huizen en gebouwen die zij ooit aan het Zuiderzeemuseum gegeven hebben. Het waren rituele ontmoetingen waarin geschenken werden uitgewisseld. In Zoutkamp waren ze verheugd dat zij dankzij dit initiatief hun geschiedenis weer konden opbouwen.
Nu er ruimte was ontstaan in het museum kon ik het schuurtje dat door de aanleg van de HSL lijn in Abcoude op drift was geraakt door mijn project Ontroerend Goed een nieuw onderdak geven. Kunstenaar Lambert Kamps heeft het schuurtje omgebouwd tot boot en kwam op 4 juni aan in het Zuiderzeemuseum. Het heeft er asiel gekregen.
- Boven: Zouttocht 2008 (Lucas van Royen) 12:08 min
- Video: van schuurtje tot bootvluchteling. Over kunstenaar Lambert Kamp (Kim de Vink). 7:35 min
- Video reportage van RTV Noord. Visserhuisje terug naar Zoutkamp, juli 2008, 2:45 min.
Financiering Zuiderzeemuseum. Logboek vertrek huisje zondag 29 juni met tjalk De Bruinvisch uit Enkhuizen. Ontmoetingen vissersdorpen: 30 juni Volendam, 2 juli Harderwijk, 4 juli Urk, 6 juli Den Oever, 7 juli Harlingen, 10 en 11 juli Zoutkamp. Expositie: 4 juni t/m 1 oktober in huisje ZK5, Zuiderzee-museum. Concept, regie en uitvoering Ida van der Lee. Opdracht Zuiderzee Museum. Kunstenaars Lambert Kamps (kunstenaar omgebouwd schuurtje), Pietsjanke Fokkema (de tekeningen) Overige disciplines Lucas van Royen (film), Max Linsen (fotografie), Cees Dekker (schipper dektjalk De Bruinvisch), Saskia te Dorsthorst (productie, website, kostuum en performance). Dank aan Bill, Susan, Henk, Bart en alle opstappers.