Twynstra Gudde, reflectievormen

In teams, gelegenheidscoalities en afdelingen blijven zaken vaak onbespreekbaar. Dit omdat mensen het niet durven te bespreken, niet weten hoe ze het moeten bespreken of omdat er maar weinig ruimte is erop door te gaan. Dit staat een effectief team of afdeling in de weg. Ik heb samen met kunstenaar Marjolijn Zwakman en Jeroen den Uyl van Twynstra Gudde de workshop Reflectievormen ontwikkeld, die organisaties verder helpt door het onbesprokene bespreekbaar te maken. Hierdoor krijgt men weer grip op het team en hebben u en de  teamleden krachtige metaforen in handen om elkaar in de samenwerking te vinden. De Reflectievormen zijn als het ware een soort van ritueel. En een goed ritueel is beter dan tien keer vergaderen. Met: Jeroen den Uyl, partner Twystra Gudde en Marjolijn Zwakman van Kunst in Verbinding

 

 

 

 

Energetic City 2050

Netwerkbedrijf Alliander zoekt naar verrassende innovaties op het gebied van energievoorzieningen voor een energieke stad. Met Energetic City 2050 vroegen ze vooruitdenkers oplossingen te bedenken. Drie teams ontwierpen een manifest over hun visie op energie in Arnhem in 2050. Aan mij de vraag om deze manifesten toegankelijk te maken. De mens zelf als energiebron. Omdat ik de manifesten ingewikkeld waren, heb ik de teams aan de hand van Herinnerdingen hun abstracte concepten laten uitleggen. Dit was voor henzelf ook verhelderend. Voor de Expo Stadsvisioenen liet het publiek mij weten waar ze energie van kregen. Als energiebronnen kwamen o.a. een aria zingen, de poes aaien of langs de Rijn fietsen naar voren. Ze hebben deze energie gedownload in een doosje en de energiebron erop geschreven. Vervolgens voegden ze het toe aan de energiedepot. Het energiedepot groeide en gloeide.  

Opdracht Energiebedrijf Alliander, Arnhem – 2012 o.l.v. Karin Rikkers (Alliander) en Erna aan de Stegge (Kunst Werkt van Cultuurmij Oost)Concept en vormgeving Ida van der Lee i.s.m. Ronald Tebra.  Klik op de foto voor meer beelden.

Albert Heijn Retaildag voor filiaalmanagers, Rosmalen 2013

Een ritueel voor 1200 filiaalmanagers ontwerpen. Ja dat is mogelijk? Alvorens de managers aan het einde van die lange dag hun auto instapten werden ze getrakteerd op een sfeervolle met fakkels verlichte laan die leidde naar een pleintje waar het ritueel was opgesteld. Overdag hadden de deelnemers gewerkt met een visual van drie cirkels voor de thema’s die aan de orde kwamen. Dit beeld hebben wij op zeildoek laten uitvergroten en op het plein uitgelegd. In het midden stond de vuurcirkel, aan de rand lagen grote losse letters. We vroegen aan de managers om daar woorden mee te maken die ‘naklonken en niet vergeten mochten worden’. 

Opdracht supermarktketen Albert Heijn. Concept Ronald Tebra en Ida van der Lee. Vuurcirkel Reinier Kurpershoek. Begeleiders Simone de Groot, Wendela Kloosterman, Ida van der Lee en Mechtild Prins.