Artist in Residence Hongarije

Een uitnodiging van Elizabeth de Vaal om als artist in residence een maand in het dorp Pecsbagota, Hongarije te werken en me te laten inspireren door de Hongaarse cultuur en natuur. Pecsbagota is een klein dorp van 30 huizen en 120 inwoners. Bij het gasthuis is een groot atelier van 90m². Hongarije was een ontdekking voor me, het is landelijk, rustig en mooi.

Ik heb gewerkt met de plattegrond van het dorp, heb de landerijen uit de kaart gesneden en met de ontstane sjabloon een afdruk op de vloer gemaakt van maïsmeel. De silhouetten van de voorwerpen van Herinnerdingen stromen door het dorp. De echte voorwerpen erom. De dorpsbewoners zoeken de vormen bij elkaar en vertellen hun verhaal.  

27 augustus 2016: expositie ‘Kleine geheimen – sterke verhalen’ met Hongaarse en Nederlandse deelnemers: De tentoonstelling is samengesteld door: Elizabeth de Vaal, beeldend kunstenaar. 

2018 Expositie Beyond the Body in Artcentre Silkeborg Bad, Denemarken 

Hoe gaan we om met ons vergankelijk lichaam? Zeventien kunstenaars hebben over deze vragen hebben nagedacht in kunstwerken, installaties en video’s. Zelf  exposeerde het ritueel, Dineren met de Doden, een ritueel dat normaal wordt uitgevoerd tijdens een Allerzielenviering. Het is een speciaal ingerichte tafel waaraan de doden worden uitgenodigd voor het diner. We vragen bezoekers om een tekst op een bord te schrijven, iets wat die persoon aan tafel altijd zei.

Curator: Anne Berk, Design Ida van der Lee, Concept Eline Pullen. Artists in Beyond the Body: Erzsébet Baerveldt, Caspar Berger, Antoine Berghs, Martin uit den Bogaard, Célio Braga, Alexandra Bremers, Esther Bruggink, David Claerbout, Desirée Dolron, Jeroen Eisinga, Jelle Kampen, Ida van der Lee, Janpeter Muilwijk, Alet Pilon, Jan Thomas, Jan Dietvorst & Roy Villevoye. 

Green Culture Festival Montenegro

In juni 2019 reisde ik met een groep kunstenaars van de Turnclub per trein (3 dagen) naar Montenegro. Enkele honderden actieve denkers, makers en bedenkers van de Groene Cultuurbeweging komen samen in Montenegro. 

Ik heb met jongeren gewerkt in het kader van milieubewustzijn. 

Opdracht: Turnclub Merlijn Twaalfhoven, 

2012 expositie ‘Jenseits – beyond the body’, Kunstweltzimmer Dusseldorf, Duitsland

Elf bekende Nederlandse kunstenaars presenteerden zich in een tentoonstelling over de dood. In Jenseits – Beyond the Body verbeelden zij in hun angsten, verlangens en vermoedens over ‘gene zijde’. De tentoonstelling is een symbolische reis naar ‘jenseits’ voorbij het einde, met passages als het naderen van de dood, het lijden, de angst voor de dood, verlangen naar verlossing, overgangsfasen, transformatie, niet zijn, rouwen en herdenken. Ik toonde attributen van de rituelen van Allerzielen Alom. 

Curator Anne Berk. Ontwerp van de lampen: Aida Rifai. Met Erzebeth Baerveldt, Martin uit den Bogaard, Celio Braga, Esther Bruggink, Jeroen Eisinga, Judith Maria Kleintjes, Mark Kramer, Ida van der Lee, Alet Pilon, Jaap de Ruig, Brele Scholz, Jan Thomas, Roy Villevoy. In Weltkunstzimmer Düsseldorf.

Spreker bij IC MEMO in Israel

Israel. oktober 2018: de jaarlijkse IC MEMO, de International Committee of Memorial Museums in Remembrance of the victims of public crimes. De topic van 2018: Memory, Art and Identity met vragen als: ‘Wat de rol is van de artistieke taal binnen herdenken? Kan kunst helpen om het verborgen weten van misdaad tegen de mensheid te transformeren naar een publiek weten? Hoe kan kunst en of de kunstenaar op een revolutionaire manier de persoonlijke pijn en trauma tot een publieke geschiedenis maken. Ik was een van der sprekers en heb Namen en Nummers  gepresenteerd. Zie het hele programma.  

 

European Ritual Trainers Network
Op 16 november was ik spreker ik tijdens een congres in Genève voor een internationaal gezelschap van experts op het gebied van seculiere rituelen. Ik gaf een lezing over mijn werk en presenteerde Het Ganzenbord, een van mijn rituelen. Jeltje Gordon-Lennox presenteerde haar publicatie Crafting Secular Ritual: een praktische gids over hoe we niet-religieuze rituelen kunnen maken om belangrijke levensfasen en gebeurtenissen te markeren. Mijn project Namen en Nummers is hierin opgenomen.  De tweede is ook al verschenen gelanceerd: Emerging rituals in secular societies. Hierin is een uitgebreid interview met mij opgenomen. Tijdens dit congres ben ik gevraagd om lid te worden van het Europese Ritual Trainers Network. Een eer. Klik op de foto voor meer beelden.

Georganiseerd door psychotherapeute en celebranten trainer Jeltje Gordon-Lennox. Met humanist Julien Abegglen (Zw), antropologe Nina Faartoft (DK), journalist en celebrant Andres Allemand Smaleer (Zw), humanist en celebrant Isabel Russo (GB) en van de the academy of Ritual Design zijn Joanna Neussl and Susanna Naef Albercht (AU) en markt onderzoeker en celebrant Christine Behrend (Zw).