Deprecated: Hook wp_smush_should_skip_parse is sinds versie 3.16.1 verouderd! Gebruik in plaats daarvan wp_smush_should_skip_lazy_load. in /home/idavanderlee.nl/public_html/idavanderlee.nl/wp-includes/functions.php on line 5758

Deprecated: Hook wp_smush_should_skip_parse is sinds versie 3.16.1 verouderd! Gebruik in plaats daarvan wp_smush_should_skip_lazy_load. in /home/idavanderlee.nl/public_html/idavanderlee.nl/wp-includes/functions.php on line 5758

Villa TrösT

Villa TrösT in Dordrecht is een inloophuis voor mensen in de rouw. Tijdens de opening in september 2020 zijn diverse bekende en nieuw ontworpen rituelen uitgevoerd.

In 2021 gaf een kleinschalige  Allerzielen Alom in de Villa ruimte voor herdenken en rouwen.

In 2022 was Adelheid Roosen in de Villa voor opnames voor haar documentaire over dementie. Het ritueel de HerinnerDingen voor een groep mensen met dementie werd gefilmd.

Sinds 2021 is Villa TrösT ook als lokaal initiatief verbonden aan NamenenNummers.nl 

Penitiaire Inrichting Nieuwersluis: ritueel voor vrouwen in detentie

2018, op de dag van de Humanistiek: het Collage Spel om de vrouwen in detentie een nieuw perspectief te bieden. Verhalen delen en onderlinge interventies vonden plaats.  Opdracht: Penitiaire Inrichting Nieuwersluis. Met assistentie van Floor Orsouw en Sophie Albers, geestelijke begeleiders en Corine Weerman,vrijwilliger.

 

 

 

Odensehuis, inloophuis voor mensen met dementie

Van 2018 tot 2020 begeleidde ik in het Odensehuis de wekelijkse GedachtenKamer een groep van 12 – 15 deelnemers. We wisselen ervaringen uit, praten over diverse (filosofische) onderwerpen, poëzie of kunst. Ook over het onderwerp dementie en een dementie-vriendelijke samenleving. Ik zet hier regelmatig rituele spelvormen in om het gesprek te openen en verhalen te genereren. Deze associatieve spelvormen doen een beroep op de rechter hersenhelft die vaak goed werkt bij mensen met dementie.Het Odensehuis is een inloop-, informatie en ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun familie en vrienden. Er worden activiteiten aangeboden. Opdrachtgever: Odensehuis Amsterdam Zuid.

ARKIN GGZ – lotgenoten-groep na zelfdoding.

HerinnerDingen. Er is toegewerkt naar herkenning, onderlinge ondersteuning en ruimte om tot gesprek te komen. In opdracht van: Şebnem Çim van ARKIN GGZ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ritueel voor basisschoolklassen

‘Wauw’ een tafel vol prachtige spulletjes. Dat kan alleen maar leuk zijn. En ja, aan de hand van spulletjes is verhalen vertellen leuk. Zelfs moeilijke verhalen. Als een kind een niet-leuk verhaal vertelt is troost nodig. Daarom mag een ander kinder een  symbolisch cadeautje uitkiezen en geven. Vormgeving en concept: Ida van der Lee. Uitgevoerd: Kathedralen Korenschool (Utrecht), Dromenvanger (Oudheusden), Day a Week School (Amsterdam), Geert Groote College (Amsterdam), Erasmus school (Haarlem).

Uitvaart Rinus

De uitvaart of het afscheid van Rinus vond plaats op een prachtige locatie aan het water. Deelnemers, en vooral kinderen, gebruikten HerinnerDingen om herinneringen te delen en op te schrijven. Het Geheugenkabinet met zijn gevulde compartimenten werd na de ceremonie gefotografeerd als aandenken. Ze mochten de kaarten mee naar huis nemen.

Teambuilding, GGD Zaanstad – 2016

Talentontwikkeling was het thema van de teambuilidingsochtend. Een groep artsen en verpleegkundigen hebben van elkaar en van zichzelf hun talenten naar voren gebracht door middel van het Collagespel en Het Ganzepad om uiteindelijk naar aanleiding daarvan een symbolisch cadeau aan elkaar te geven middels De Herinnerdingen. Deze eerbetonen kregen een plek in de nisjes van de kast. De rituelen zijn een helpende hand op middels beelden en symbolen op een gemakkelijke manier te vertellen wat normaal niet zo makkelijk is.   Klik op de pijltje op de foto voor meer beelden. 

Opdracht: GGD Zaanstad Waterland, o.l.v. Christel Lammers. In samenwerking met kunstenaar Simone de Groot en vrijwilliger Elly Overman. Dank aan Anja Koning.