Universiteit voor Humanistiek

Sinds 2015 ben ik regelmatig betrokken bij de Universiteit voor Humanistiek. 

  • Gedurende verschillende jaargangen als docent bij de 1e en 2e  module van de celebranten opleiding. Tijdens deze lessen leren de studenten rituelen te ontwerpen volgens twee methodes.
  • Als spreker en ritueel begeleider tijdens symposia
  • Voor het Betweter Festival in Tivoli Vredenburg ontwierp ik het rituele spel ‘De Grijze Wijze en de Zwart Wit Denkers’  .

Opdrachtgever: Universiteit voor Humanistiek, Joanna Wojtkowiak Universitair docent Psychologische en levensbeschouwelijke aspecten van existentiële begeleiding en Maya Swaan, projectleider Zingeving & Professie, praktijkcentrum van de Universiteit voor Humanistiek

 

 

Gastlessen

Als gastdocent behandel ik thema’s als ‘community art’, ‘social design’, ‘rituele kunst’, vernieuwend herdenken. Presentaties over mijn projecten zijn eye openers. Studenten kunnen de kracht van rituele kunst ervaren middels oefeningen. Vaak breng ik bestaande rituelen mee zoals de HerinnerDingen.

Op regelmatige basis gaf ik les aan: Universiteit voor Humanistiek – celebranten opleiding, CAL XL – laboratorium voor kunst en samenleving (Sikko Cleveringa), Hogeschool van Amsterdam – Culturele en Maatschappelijke Vorming (Marjon Goossens) en de minor Social Work (Ramon Dekkers). Eenmalig op de: Willem de Kooning Academie Rotterdam (Pavel van Houten), Breitner Academie, Hogeschool van Amsterdam (Marike Hoekstra), Minerva Academie, Groningen. (Frits Hesseling), Sandberg Instituut, Curepark, Amsterdam (Martijn Engelbrecht), Hogeschool van de Kunsten Utrecht, theater (Connie Wiese), Fonteys Hogeschool, Tilburg (Cultuur Ondernemen). Buildingsacademy, Amsterdam

Minerva Akademie, festival Terug naar het Begin, Appingedam – 2015

Het Projectbureau van der Minerva stelt studenten in de gelegenheid ontwerpen in de praktijk uit te voeren. 

In een seminar heb ik met een kleine groep studenten en locale kunstenaars een ritueel ontwikkeld voor het festival in Appingedam, een gebied waar veel aardbevingen zijn. Met het project ‘Landscheppen’ hebben we de bezoekers van het festival op een andere manier naar hun landschap laten kijken. Middels afbeeldingen drukten ze hun ideeën, zorg en emoties uit.

Opdracht: projectbureau Minerva Akademie – Frits Hesseling en organisatiebureau van Geert Lameris Studenten Trudy Oosterhuis en Savan Zijlstra. Kunstenaars Appingedam Annie Bosscher en Greet Dijkstra. Vrijwilliger Sylvia van Steenis. M.m.v. basisschool De Citer.

 

 

Geert Groote College, vrije middelbare school in Amsterdam-Zuid

Geert Groote College voor de klas van de leerling die zich van het leven had beroofd. Een jaar later ben ik weer geweest.

HerinnerDingen ingezet in combinatie met de IK OOK bordjes. Er is toegewerkt naar herkenning, onderlinge ondersteuning en ruimte om tot gesprek te komen. Opdracht van: Christian Begeman, Geert Groote College