Penitiaire Inrichting Nieuwersluis: ritueel voor vrouwen in detentie

2018, op de dag van de Humanistiek: het Collage Spel om de vrouwen in detentie een nieuw perspectief te bieden. Verhalen delen en onderlinge interventies vonden plaats.  Opdracht: Penitiaire Inrichting Nieuwersluis. Met assistentie van Floor Orsouw en Sophie Albers, geestelijke begeleiders en Corine Weerman,vrijwilliger.

 

 

 

Odensehuis, inloophuis voor mensen met dementie

Van 2018 tot 2020 begeleidde ik in het Odensehuis de wekelijkse GedachtenKamer een groep van 12 – 15 deelnemers. We wisselen ervaringen uit, praten over diverse (filosofische) onderwerpen, poëzie of kunst. Ook over het onderwerp dementie en een dementie-vriendelijke samenleving. Ik zet hier regelmatig rituele spelvormen in om het gesprek te openen en verhalen te genereren. Deze associatieve spelvormen doen een beroep op de rechter hersenhelft die vaak goed werkt bij mensen met dementie.Het Odensehuis is een inloop-, informatie en ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun familie en vrienden. Er worden activiteiten aangeboden. Opdrachtgever: Odensehuis Amsterdam Zuid.

ARKIN GGZ – lotgenoten-groep na zelfdoding.

HerinnerDingen. Er is toegewerkt naar herkenning, onderlinge ondersteuning en ruimte om tot gesprek te komen. In opdracht van: Şebnem Çim van ARKIN GGZ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ritueel voor basisschoolklassen

‘Wauw’ een tafel vol prachtige spulletjes. Dat kan alleen maar leuk zijn. En ja, aan de hand van spulletjes is verhalen vertellen leuk. Zelfs moeilijke verhalen. Als een kind een niet-leuk verhaal vertelt is troost nodig. Daarom mag een ander kinder een  symbolisch cadeautje uitkiezen en geven. Vormgeving en concept: Ida van der Lee. Uitgevoerd: Kathedralen Korenschool (Utrecht), Dromenvanger (Oudheusden), Day a Week School (Amsterdam), Geert Groote College (Amsterdam), Erasmus school (Haarlem).

Uitvaart Rinus

De uitvaart of het afscheid van Rinus vond plaats op een prachtige locatie aan het water. Deelnemers, en vooral kinderen, gebruikten HerinnerDingen om herinneringen te delen en op te schrijven. Het Geheugenkabinet met zijn gevulde compartimenten werd na de ceremonie gefotografeerd als aandenken. Ze mochten de kaarten mee naar huis nemen.