TESTAMENT ONGEKEND!

‘Een mens laat ook inzichten, humor en wijsheden na’

Testament Ongekend! 2017 – 2018 

De positie van ouderen in onze huidige samenleving is onterecht onvolwaardig. Ze worden eerder als probleem gezien dan als bron van inspiratie. Er is wel sprake van input richting de oudere mens maar het is input met een hoog ‘leuk voor ouderen’-gehalte. Er is nauwelijks interesse naar hun output, terwijl hun inzichten en levenslessen ons veel te bieden hebben. Een mens laat niet alleen geld en goederen na maar ook herinneringen en inzichten met humor, liefde en wijsheid.

Met Testament Ongekend! gaan ouderen i.s.m. jongeren hun nalatenschap die niet in een ‘echt‘ testament past, vormgeven. Middels de rituele spelvormen, zoals De Herinnerdingen, het Ganzen Pad of het Orakelspel gaan we de levensverhalen losweken en omzetten in ‘kunstzinnige testamenten’. Kunstenaars, theatermakers en dichters ondersteunen bij het artistieke proces. Het uiteindelijke resultaat wordt getoond aan familie, vrienden of ander publiek. 

Testament Ongekend gaat in april 2017 van start. We beginnen met de oriënterende workshops. Hieraan kan iedereen – jong en oud – meedoen om kennis te maken met de methode. Daarna besluit men of het hele traject een optie is. Dat gaat in september 2017 van start. Er kan gekozen worden voor korte trajecten van enkele weken (poëzie) tot langere trajecten van enkele maanden (theater). De bijeenkomsten worden gehouden op daarvoor geschikte locaties en instellingen, zoals Tugela85, het Amstelhuis, het Sarphatiehuis en de Rietvinck. 

Financiering Fonds Cultuurparticipatie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Sluyterman van Loo Fonds. Concept en rituele spelvormen Ida van der Lee. Artistieke proces Ida van der Lee (beeldend) en Peet van Duijnhoven. Productie en PR Ad van Dam. Coach Sikko Cleveringa – CALXL. Analyse en methodebeschrijving Michael van Hoogenhuyze. In samenwerking met Moedig Oud, Dynamo Zuid – Het Huis van de Wijk, Het Honk, Menno Simonzhuis, Odensehuis, Roze50+, Tugela85, Theaterschool De Trap, Hogeschool van Amsterdam – CMV en lectoraat, Voorneman Geenen Notarissen, Meijer Notarissen, Abma Schreurs Notarissen.