SLOOPHAMER SCHATKAMER

Sloophamer Schatkamer – Zaandam 2003 – 2006
De arbeiderswijk het Vissershop moest worden gesloopt omdat het bleef verzakken. Ik kreeg de opdracht om deze veranderingen te begeleiden. De bewoners hebben hun verhalen en herinneringen in een schatkist gedeponeerd. In een processie is de kist naar het Zaans Museum gebracht. De herinneringen zijn in sloopwoningen uitgewerkt. De beste herinneringen zijn op honderd natuurstenen tegels gegraveerd en liggen nu op straat.

2003 – Afscheid van het oude Vissershop – De schatkist maakte ik van karakteristieke sloopmaterialen. De zuiltjes van de Notenlaan, een kappersraam, vogelhuisjes, molenwieken vormden samen een poëtische samenvatting van het Vissershop. De Hoppers hebben herinneringen aan de wijk in de schatkist gedeponeerd. Eigenhandig brachten zij op zaterdag 8 november 2003 de schatkist naar het Zaans Museum. Eerst een processie door de wijk gevolgd door een boottocht over de Zaan. Het mondde uit in een bijzondere dag waar lang over nagepraat werd. De schatkist heeft tot 2015 jaar lang in het Zaans Museum gestaan. Nu is het in bezit van de woningcorporatie ZVH.

2004 – Verhuizing van de ziel – Woningcorporatie ZVH was enthousiast over het afscheidsritueel. Ze wilden ook een openingsact  voor de oplevering van de nieuwbouwhuizen. Op symbolische wijze is ik de ziel van het oude Vissershop verhuist naar de nieuwbouw. Drie teams – de bouwers, de bewoners en de woningcorporatie – droegen kostuums van geiser-kappen en helmen met kranen en deurknoppen. De teams verzamelden verhalen, lazen ze voor en hebben ze naar de nieuwbouw gebracht op ski’s van trapleuningen. Het verhuizen van de ziel was een extra opdracht woningcorporatie ZVH.

2004 – Verhalen wereldkundig in slooppanden – De verhalen uit de schatkist vormden een prachtig beeld van het oude Vissershop en haar bewoners. Ze zijn rebels, eigenzinnig en trots. Bewoners, kunstenaars en vrijwilligers hebben de verhalen in slooppanden uitgewerkt tot een een ruimtelijk verhalenboek. Bewoners kwamen meerdere keren om alle verhalen goed te lezen, maar ook om oude bekenden tegen te komen.

2006 – Verhalen in het straatbeeld
De verhalen die de essentie van het Hop uitdrukten kregen uiteindelijk een plek in de bestrating van het nieuwe Hop. Een honderdtal natuurstenen tegels van 60 x 60 cm zijn in 2006 gelegd.

Financiering Gemeente Zaanstad, Groot Steden Beleid, Provincie Noord Holland: Actie Plan Cultuur Bereik en Beeldende Kunst. Concept en uitvoering Ida van der Lee In opdracht van Gemeente Zaanstad i.s.m. de Adviescommissie Beeldende Kunst Zaanstad, Jacqueline Kostermans. Dragers schatkist Ben, Paul, Aad, Fred, Rob, Benno, Theo, Wim, Carst, Ton, Mario, Jaap, Piet.Grafische vormgeving Philip Stroomberg, Marja Hoekstra, Arnold Weel.Medewerking bewonerscommissie Vissershop,  Dura Vermeer, Heren 5 Architecten, Kristal, Pronklust, Stichting Welsaen, Woningcorporatie ZVH, Zaans Museum. Techniek en ontwerp Jaap Velserboer, Natasja van Eijk, Jonas Snijder, Mark Flapper. Techniek en uitvoering Sjoerd Sporken, Dieudonné, Erwin Lemmen, Stefan Kok, Maaike Matu. Sponsors Kraanbedrijf: Johan Schol. Sleepboten: T. Koenen, H. Duis en M. Mol, G. Kreuning, G. Klop, T. v.d. Markt. Blusboot: Havendienst. Dekschuit W. de Jong en P. de Goede. Aanhangwagen: Herman Schoehuys. Vrijwilligers Michiel, Jolanda, Fred , Jan, Marianne, Henk, Hellen s, Jaap, Jolanda, Carlos, Femmy, Rob, Fam Merkx.