TESTAMENT ONGEKEND!

‘Een mens laat ook inzichten, humor en wijsheden na’

Testament Ongekend! 2017 – 2019 

De positie van ouderen in onze huidige samenleving is niet volwaardig. Ouderen worden vooral als probleem gezien en niet als bron van inspiratie. Er is wel sprake van input richting de oudere mens maar het is input met een hoog ‘leuk voor ouderen’-gehalte. Er is nauwelijks interesse naar hun output, terwijl hun inzichten en levenslessen ons veel te bieden hebben. Een mens laat niet alleen geld en goederen na maar ook herinneringen en inzichten met humor, liefde en wijsheid.

Met Testament Ongekend! gaan ouderen hun nalatenschap die niet in een ‘echt‘ testament past, vormgeven. Middels de rituele spelvormen, zoals De Herinnerdingen en het Ganzen Pad worden levensverhalen losgeweekt en vervolgens omgezet in ‘kunstzinnige testamenten’. Kunstenaars, theatermakers en dichters ondersteunen bij het artistieke proces. Het uiteindelijke resultaat wordt getoond aan familie, vrienden of ander publiek. 

De eerste groep heeft op theatrale wijze hun verhalen verbeeld in de Boomspijker en in Studio K. De tweede groep bestond uit(ex)mantelzorgers en was een samenwerking met welzijnsorganisatie Dynamo (Marike Soeterik). In februari 2018 presenteerden zij op rituele wijze hun verhalen en inzichten op diverse locaties in de Watergraafsmeer. De derde groep presenteerde hun verhalen en gedachten op een beeldende manier in het atelier van Ida van der Lee.  Zo hebben we met verschillende disciplines kunnen experimenteren. De vierde groep start in januari. Heb je interesse? Meld je aan. 

Financiering Fonds Cultuurparticipatie, Oranjefonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Sluyterman van Loo Fonds, gemeente Amsterdam. Concept en rituele spelvormen Ida van der Lee. Artistieke proces Ida van der Lee (beeldend) en Peet van Duijnhoven (theatermaker). Coach Sikko Cleveringa – CALXL. Analyse en methodebeschrijving Michael van Hoogenhuyze. Video: Lucas van Rooyen.