TESTAMENT ONGEKEND!

‘Een mens laat ook inzichten, humor en wijsheden na’

Testament Ongekend! 2017 – 2020 

Testament Ongekend! is een cursus van drie maanden waarin ouderen op speelse, creatieve en sociale wijze hun geestelijk testament opmaken. Testament Ongekend! gaat over het delen van levenservaringen en het ontdekken van de inzichten en wijsheden die daar uit voortgekomen zijn. Een mens laat niet alleen geld en goederen na maar ook zienswijzen, levenslessen, humor en verworvenheden. Dat is een krachtbron. Met deze ‘levens-oogst’ gaan deelnemers met Testament Ongekend! zichzelf, elkaar en anderen verrijken. Rituele spelvormen, zoals De Herinnerdingen en het Ganzen Pad maken het makkelijk en leuk om levensverhalen te vertellen. Hieruit filteren we de essentie en zetten dat om in een ‘kunstzinnige’ vorm. Het  resultaat, de ‘ongekende testamenten’ tonen we aan familie, vrienden en de jongere generatie. 

In 2017 verbeeldde de eerste groep hun testamenten op theatrale wijze op het podium van theaterzalen. De tweede groep in 2018 bestond uit(ex)mantelzorgers, zij presenteerden hun testamenten op rituele wijze op diverse locaties in de Watergraafsmeer en de derde groep deed dit op een beeldende manier in het atelier van Ida van der Lee. De vierde en vijfde groepen waren ouderen met een niet Westerse migratie achtergrond uit Amsterdam Zuidoost. 

Financiering Fonds Cultuurparticipatie, Oranjefonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBfonds, Sluyterman van Loo Fonds, RCOAK, gemeente Amsterdam. Partner: Dynamo. Concept en rituele spelvormen Ida van der Lee. Artistieke proces Ida van der Lee (beeldend) met assistentie van theatermakers Peet van Duijnhoven (2017 en 2018) en Mechtild Prins (2019 en 2020). Coach Sikko Cleveringa – CALXL. Analyse en methodebeschrijving Michael van Hoogenhuyze (2017-18) en Esther Beunis (2019 en 2020). Video: Lucas van Rooyen. Vrijwilligers: Anja Koning, Annelies Heesakkers, Ans Brugman, Bill Wei, Cor Bakker, Ellen Mulder, Elly Overman, Froukje Dijkshorn, Gonnie Verschut, Hatice Tumer, Maja Gotz, Marella Karpe, Marike Soeterik, Marinta Rutte, Martine van Erkel, Mieke Vergeer, Pieter Schmids, Riky Smit, Sevim Gundelik, Sylvia van Steenis. Sponsoring: buurthuis Holendrecht.