TESTAMENT ONGEKEND!

‘Een mens laat ook inzichten, humor en wijsheden na’

Testament Ongekend! 2017 – 2018 

De positie van ouderen in onze huidige samenleving is niet volwaardig. Ze worden eerder als probleem gezien dan als bron van inspiratie. Er is wel sprake van input richting de oudere mens maar het is input met een hoog ‘leuk voor ouderen’-gehalte. Er is nauwelijks interesse naar hun output, terwijl hun inzichten en levenslessen ons veel te bieden hebben. Een mens laat niet alleen geld en goederen na maar ook herinneringen en inzichten met humor, liefde en wijsheid.

Met Testament Ongekend! gaan ouderen hun nalatenschap die niet in een ‘echt‘ testament past, vormgeven. Middels de rituele spelvormen, zoals De Herinnerdingen en het Ganzen Pad worden levensverhalen losgeweekt en vervolgens omgezet in ‘kunstzinnige testamenten’. Kunstenaars, theatermakers en dichters ondersteunen bij het artistieke proces. Het uiteindelijke resultaat wordt getoond aan familie, vrienden of ander publiek. 

De eerste groep ging in september 2017 van start. In december hebben ze op theatrale wijze hun verhalen verbeeld in de Boomspijker en in Studio K. Met Cor Bakker, Thérèse Bosman, Ans Brugman, Elly Overman, Sylvia van Steenis, Hatice Tumer, Mayke Vullings, theaterstudent Pauline van Leeuwen en vrijwilliger Corine Weerman. De tweede groep  Mijn Verhaal, iets voor jou? zijn (ex)mantelzorgers en is een samenwerking met welzijnsorganisatie Dynamo (Marike Soeterik). Op de zondagen 18 en 25 februari presenteerden zij op diverse locaties in de Watergraafsmeer hun verhalen en inzichten op rituele wijze. Met: Catherine Jonkhoff, Charles Arnon, Corrie Beekhoven, Erna Terpstra en Henk van Heezick. De derde groep presenteert op 23 en 25 maart  in het atelier van Ida van der Lee. Met Sevim Gundelik, Froukje Dijkshoorn, Alberdien Engelkes, Alice Ruijzenaars, Marinta Rutten. De vierde groep start in september 2018. Heb je interesse? Er is nog plaats.

Financiering Fonds Cultuurparticipatie, Oranjefonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Sluyterman van Loo Fonds, gemeente Amsterdam. Concept en rituele spelvormen Ida van der Lee. Artistieke proces Ida van der Lee (beeldend) en Peet van Duijnhoven (theatermaker). Coach Sikko Cleveringa – CALXL. Analyse en methodebeschrijving Michael van Hoogenhuyze. Video: Lucas van Rooyen.