TESTAMENT ONGEKEND!

‘Een mens laat ook inzichten, humor en wijsheden na’

Testament Ongekend! 2017 – 2019 

De positie van ouderen is niet volwaardig. Ouderen worden vooral als probleem gezien en niet als bron van inspiratie. Er is wel sprake van input richting de oudere mens maar het is input met een hoog ‘leuk voor ouderen’-gehalte. Interesse naar hun output ontbreekt, terwijl hun inzichten en levenslessen ons veel te bieden hebben. 

Testament Ongekend! is een cursus waarin ouderen hun nalatenschap die niet in een ‘echt‘ testament past, vormgeven. Rituele spelvormen, zoals De Herinnerdingen en het Ganzen Pad maken het makkelijk en leuk om levensverhalen te vertellen. Hieruit filteren we de essentie en zetten dat om in een ‘kunstzinnige’ vorm. Kunstenaars, theatermakers en dichters ondersteunen bij dit proces. Het  resultaat, de ‘ongekende testamenten’ tonen we aan familie, vrienden en de jongere generatie. Een mens laat immers niet alleen geld en goederen na, maar ook herinneringen en inzichten met humor, liefde en wijsheid.

In 2017 verbeeldde de eerste groep hun testamenten op theatrale wijze op het podium van theaterzalen. De tweede groep in 2018 bestond uit(ex)mantelzorgers. Zij presenteerden hun testamenten op rituele wijze op diverse locaties in de Watergraafsmeer en de derde groep deed dit op een beeldende manier in het atelier van Ida van der Lee. 

Financiering Fonds Cultuurparticipatie, Oranjefonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Sluyterman van Loo Fonds, gemeente Amsterdam. Partner: Dynamo. Concept en rituele spelvormen Ida van der Lee. Artistieke proces Ida van der Lee (beeldend) en Peet van Duijnhoven (theatermaker). Coach Sikko Cleveringa – CALXL. Analyse en methodebeschrijving Michael van Hoogenhuyze. Video: Lucas van Rooyen.