Stofoverschot – Glanerbrug, Enschede 2000

Café Muller was een honderdjarig dorpscafé met danszaal. Deze plek met collectieve herinneringen werd vier generaties lang door de familie Muller gerund. Ik heb met Stofoverschot de afbraak vanuit een artistieke invalshoek begeleid. Waardig afscheid nemen om identiteit te geven aan het verdwijnen en om de ziel van de plek bloot te leggen. Een archeologische terugreis waarvan de uitkomst niet te voorspellen was.

Het strippen van het café – De sloopfase van het café is op een prikkelende manier met de dorpsbewoners gedeeld door het gezamenlijk te strippen. De verdwenen lagen kwamen in de vorm van foto’s terug op de plek. De tafeltje en de stamtafel keerden terug door vloerdelen omhoog te lichten.

Sloopritueel voor de danszaal – De feest- en danszaal werd in zijn honderd jarig bestaan veelvuldig verbouwd. Wij hebben twee plafonds en veel binnenmuren verwijderd om weer één grote ruimte te krijgen. De aanbouw is ritueel afgebroken. Het hield het midden tussen een boerenbruiloft en een sloopactie. De familie Muller speelde de hoofdrol, zij droegen kostuums met aan voorkant werkkleding en de achterkant avondkleding. Het publiek werd aangemoedigd om een muur omver te trekken onder begeleiding van percussie en koorgezang. Daarna boerenkool met worst.

Archeologie in Kunstvereniging Diepenheim – De tentoonstelling in Diepenheim als terugblik kreeg een actieve sfeer van ‘werk in uitvoering’. Op twaalf tafels zijn in speciaal ontworpen dozen met vakjes de materialen, foto’s, documenten gearchiveerd. Het geheel vormde een verbeeldingsarchief over een verdwenen plek met een rijke dorpse traditie.

Video: afscheid van Cafe Muller (Pim Mookhoek) 4:01 min.

Financiering Provincie Overijssel, Gemeente Enschede, VSB fonds, Anjerfonds Overijssel, Stichting Josine de Bruyn Kops, Kunstvereniging Diepenheim, Voorzieningsfonds voor Kunstenaars, Familie Muller, SNS Reaal Fonds. Concept en organisatie Ida van der Lee. Public Relations Marjolein Hessing. Techniek en advies Paul van Blom. Advies Het Kunstgeografisch Genootschap. Regie performance Ida van der Lee. Kostuums Itie Langeland. Dansers Sinie, Hans, Erik en Margret Muller, Theo en Ria Wijering, Riekie Wijnen en Agnes Markerink. Percussie Michael de Miranda, Martin Gort en bandleden. Zang Montana, Glanerbrug. Fotografie Peer Reede, Fons Kuipers, Paul Gofferjé. Videofilm Pim Mookhoek, Pauline Bremmer. Lezing Michael van Hoogenhuyze. Essay Jurriaan Benschop. Publicatie Philip Stroomberg; Stofoverschot tekst Juriaan Benschop. CD rom Jessica Panhuijsen. Expositie Kunstvereniging Diepenheim. In eigen beheer uitgegeven flyer met tekst van Jurriaan Benschop.