FAMILIE HELLENDOORN OP ZAAL

Familie Hellendoorn op Zaal 2003

Een onderzoek naar de culturele identiteit van de gemeente Hellendoorn. Hoe pak je dat aan als kunstenaar? Een wetenschapper werkt met feiten en bewijzen; een kunstenaar heeft zo zijn eigen wijze ontwikkeld om naar de wereld te kijken en het in beeld te brengen. Proeftuin Twente was juist nieuwsgierig naar deze wijze.

Omdat de gemeente Hellendoorn uit verschillende dorpskernen met eigen karakters bestaat bestaat ontstond de metafoor van Hellendoorn als familie. Met Nijverdal als vader, Hellendoorn als moeder, en Haarle, Daarle, Daarlerveen en Hulsen als de kleine telgen. Ze hebben hun menselijke trekjes, behoeftes en kwaliteiten. Maar ook kleinzielige kwaaltjes en ernstige ziektes zijn hen niet vreemd. Ik heb de doktersjas aangetrokken en heb de familie Hellendoorn geobserveerd en onderzocht. Ik heb een observatiekliniek ingericht. Specialisten, inwoners uit de gemeente zijn in  consult geroepen.

Hellendoorn is de oude vrouw van 925 jaar. Zij voelt zich thuis in haar oude vertrouwde bed, zij heeft er zelfs een soort huisje van gemaakt. Ze doet nogal zuur over haar Nijverdal, de ziekelijke lelijkerd tegenover haar. Dat ze daar op zo’n hoge leeftijd ooit aan begonnen is snapt ze zelf niet. Nijverdal is een jonge man van 175 jaar. Desondanks verkeert hij in een zorgelijke toestand. Hij lijdt aan geheugenverlies of hij ontkent de geschiedenis. Hij ligt in een ziekenhuisbed met een infuus van Cola en Breezer. Het moet zijn gebrek aan jeugdige activiteit weer een beetje oppeppen. De kleine telg Hulsen is een schim van wie hij was. Zijn bedje is platgedrukt tussen Nijverdal en Hellendoorn. De stoere telgen Daarle en Haarle gaan hun gangetje.

In een Openbaar debat konden mensen meepraten over de identiteitscrisis van Hellendoorn.

  • Trailer (Marja Sonneveld) 4:35 min.
  • Hele video (Marja Sonneveld) 10:45 min

Opdrachtgever stichting Proeftuin Twente, m.m.v. de gemeente Hellendoorn. Concept en uitvoering: Ida van der Lee. Videoreportage Marja Sonneveld, gefinancierd door de gemeente Hellendoorn. Grafisch ontwerp: Sepp Bader. Redactie Emily Kocken. Met speciale dank aan: Jos van den Born, Esther Brummelhuis, Annemarie Daggers, Jan op de Dries, Drumband van de Hellendoornse Harmonie, Harry Frederiks, Rinie ter haar, Anne van der Meiden, Manny Mollink, Mies Panneman, Wim Podt, Bert den Ouden, Wilma Reimink, Henk en Truus Renes, Herro de Roest, Arjen Ronhaar, Harry Ronhaar, Antoon Spoolder, Herbert Teeseling, Jetty Tijhof, Jan Tijhuis, Jan van der Veen, Dominee Vonhof, Marianne Wessels, Theo Westra, Irma Wevers, Jan ten Wolde, Kringloopwinkel, Verpleeghuis Kronnen Sommer, Ten Cate, Tell-me telefoonwinkel.