De Toekomst van Toen – Open Monumentendag Grote Kerk in Naarden

Gooise monumenten stonden zaterdag 8 september in spotlights onder de titel Toekomst van Toen. In de Grote Kerk Naarden heb ik 4 rituelen uitgevoerd waar het publiek aan deel kon nemen. Tijdkantoor, Orakelspel, Hiernamaals, HerinnerDingen.

Een beetje schuchter waren de mensen. Wat is dit? Maar aangenaam verrast na deelname aan een of meerdere rituelen. Een man die het Hiernamaals betrad, moest denken aan yoga vanwege al die lappen met een kussentje erop. Na een gesprekje gaat hij met overgave langs de ‘gedachten kamers’ waar je misschien een moment van reflectie kunt ervaren. Hij valt letterlijk stil in de ruimte van de abusievelijk gestorvenen. Hij had dit jaar onverwachts een vriend verloren. Hem werd een inspirerende en zachte ruimte aangeboden. Er zijn weer vele luikjes opengegaan. Mensen bedankten heel hartelijk. En vaak zag je een andere meer zachte uitdrukking op hun gezicht.

Opdrachtgever: provincie Noord Holland. Productie van Buro Zorro. I.s.m. stichting Grote Kerk Naarden. Met: Aurea Fernandes, Elsbeth Fontein, Simone de Groot, Mirjam Makkenze, Liesbeth Prins, Mechtild Prins, Riky Smid, Sylvia van Steenis, Gustaaf Vos, Bill Wei.