Namenennummers.nl is een online herdenkingsmonument, waaraan iedereen actief aan mee kan bouwen. Hier vind je 104.000 namen van joden en hun vroegere woonadressen. Het zijn de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland de Holocaust niet hebben overleefd omdat zij als jood zijn vervolgd. Met Namenennummers.nl willen we laten zien waar dat getal werkelijk voor staat: 104.000 unieke mensen met een eigen verhaal. Verken deze website en doe mee!
We nodigen iedereen uit om op deze website een naam van een slachtoffer te kiezen en voor hem of haar een online gedenkpagina te maken. Dat doe je door een naambordje te maken en een kort verhaal over of voor die persoon te schrijven. Het houten naambordje zelf breng je op 4 mei naar buiten, niet online maar ‘live’ in de buitenwereld. Je kunt je aansluiten bij een lokale herdenking bij jou in de buurt of zelf een herdenking organiseren. Voor het maken van een gedenkpagina is er een overzichtelijk stappenplan om je te helpen. Je vindt een lijst met lokale herdenkingen en een lijst waar je houten plankjes op kunt halen.
Laten we samen zorgen dat alle vermoorde joden een naambordje en een verhaal krijgen. Schroom niet om contact op te nemen.
Namenennummers.nl is een landelijk vervolg op het lokale Namen en Nummers in Amsterdam Oost dat liep van 2012 tot en met 2021. Deelnemers brachten de slachtoffers uit de Oosterparkbuurt één voor één symbolisch terug naar huis door hun naambordje in een grote plattegrond van de buurt te leggen. Dit ‘Stratenmonument‘ is in 2021 voltooid.
Colofon: Concept en coördinatie: Ida van der Lee, websiteontwikkeling en bouw: WhatWebWhat – Marc Worrell, redactie: Bureau Heugenis – Kirsten van Kempen, en Ida van der Lee, ontwerp: Coci Ontwerp – Jessica Panhuijsen, plankjes: Stadshout, redactie gedenkpagina’s: Sieneke de Rooij en Eef Verkade, advies en ondersteuning lokale initiatieven: Astrid Bödeker.
Betrokken partijen en lokale communities: Lokale herdenkingen en afhaalpunten
Met dank aan: Amsterdams 4 en 5 mei comité, gemeente Amsterdam, Joods Cultureel Kwartier, Mondriaan Fonds, VSB fonds en de vele donateur via Voor je Buurt crowdfundingcampagne.